#80 | Bloed gevraagd

“Ze krijgt vandaag een paar zakjes bloed, die zijn besteld,” wordt me verteld. “En ze krijgt ook nog trombocyten, dat zal in de loop van de middag zijn.” Een paar mededelingen van hematologische aard, waar ik mee bekend raakte toen ik uren aan de rand van een ziekenhuisbed doorbracht. Ook het geluid van het druppelsgewijs inlopen van de trombocyten en erytrocyten kan ik nog zo terughalen. Waarna, als de zak was ingelopen, de bel van de pomp afging. En snerpend tieng-tieng-tuung, waarbij ik dan nogal eens aan de ontwikkelaar van dergelijke pompen moest denken. Had dat niet wat patiëntvriendelijker gekund? Wat een prikkel.

Als ik dan daarna een rondje door de gangen deed om de spanning tegen beter weten in wat proberen te temperen, om te mijmeren en afleiding te zoeken, dan liep er regelmatig een medewerker van Sanquin door de gangen. In de hand een blauwe koffer met een lichtgrijs deksel met daarin hét bestelde bloed, mijn verzamelnaam voor de hoogstwaarschijnlijk veel verschillende samenstellingen die in het koffertje zaten.

Het bloed werd bezorgd, eerder vrijwillig afgestaan door donoren. Patiënten konden weer worden geholpen, mijn vrouw toen dus ook. Als het bloed dan via de pomp inliep moest ik regelmatig aan die donoren denken. Naastenliefde! Vrijwillig gegeven om, iemand wiens naam ze niet kenden, te kunnen helpen. Bij naam kennen, dat hoeft ook niet. Naaste is de naam.

Vandaag is het Wereldbloeddonordag, zo las ik. Een dag om de bloeddonors te bedanken. Terecht! Bloeddonor worden? Meld je aan bij Sanquin – aanmelden. Dick Bruna was er in 1974 op een affiche duidelijk over:

Dick Bruna - DCQ08CmXsAA_BUt


Bron: Wereldbloeddonordag – link naar: Tom kan leven, dankzij bloed(producten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s