#53 | Het pannetje soep

“Een pannetje soep helpt altijd,” zegt rouwdeskundige Daan Westerink in een interview met RTV Oost. Westerink geeft als rouwdeskundige veel lezingen over hoe je verder moet na een verlies. Vanuit haar praktijk begeleidt ze kinderen, jongeren, volwassenen die – al dan niet na een ingrijpende verlieservaring – om extra ondersteuning vragen. Samen kijkt ze wat nodig is. Ze begeleidt de mensen die niet weten hoe het verder moet.

Toen ik het interview bekeek, bleef haar uitspraak over het pannetje soep hangen. In gedachten zag ik een lange file met pannetjes soep voor de deur staan. Met zorg bereid, onvoorwaardelijk gegeven. Die mensen moeten toch ook (gewoon) eten, werd gedacht. Dat gezin moet toch geholpen worden, hadden ze tegen elkaar gezegd. En zo dacht ik verder in een metafoor, want het ging hier niet alleen om soep, maar ook spaghetti, pannenkoeken, nasi, kleding, jassen, schoenen, wasgoed, luisterhouding en ga zo maar door.

Voor zondag staat champignonsoep op het menu. Soep, vol met verse champignons – gesneden door één van de kinderen – en op dat moment ongetwijfeld ook vermengd met gedachten aan die zoveel ontvangen pannetjes soep.

Bovenal met kracht van Boven stonden we niet waar we nu staan, maar dit is zeker ook te danken aan de vele liters warme soep. Warme soep als metafoor voor wat ik zojuist schreef. Anders was het hier écht een soepzooitje geworden.


Link naar interview: Rouwdeskundige Daan Westerink: “Ik help mensen die niet weten hoe het verder moet” (bron: www.rtvoost.nl)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s