#40 | Van die dagen dat…

Vorige week liep ik de boekhandel op het dorp binnen en zag een aantal leuke boekjes van Annie M.G. Schmidt liggen. Een serie leukste columns, gedichten en verhalen voor wie…en dan aangevuld met onder andere …voor wie ziek is, …voor wie aardig is of …voor wie verhuist en zo zijn er nog meer. De boekjes zijn samengesteld uit de vele boeken die Annie M.G. Schmidt heeft geschreven. Eén boekje kocht ik, omdat er een aantal herkenbare verhaaltjes in stonden en vooral vanwege een gedicht dat me aansprak. En zo gingen mijn gedachten na het lezen van het gedicht…

Het ene moment is het er in volle hevigheid, het andere moment minder. Boos op zoveel dingen. Boos op het waarom. Boos op, ja zoveel. In Kwetsbaar is Ds. Vergunst er ook over aan het woord. In een thema-artikel in het Reformatorisch Dagblad van 30 augustus 2016, dat daarbij hoort, gaat hij er verder op in: Neem boosheid serieus. Veel rouwenden worstelen daarmee. Ze zijn boos op de overledene (“Waarom heeft zij mij verlaten?”) of op God (“Waarom laat Hij dit toe?”). Onterecht misschien, maar die boosheid is er wel. Ds. Vergunst: “Toen mijn vrouw overleed, heb ik het in de bossen in Amerika tegen God uitgeschreeuwd.” Ook kan er sprake zijn van schuldgevoelens, bijvoorbeeld bij kinderen (“Het is mijn schuld dat hij is overleden.”) en angst (“Ik sta er alleen voor. Nu moet ik beslissingen nemen die we dertig jaar lang samen hebben gemaakt.”). Dit is een deel van het artikel, klik hier eventueel voor het hele artikel.

Herkenning op sommige dagen. En laat ik maar eerlijk zijn. Mijn schreeuwplek is de bijkeuken hier in huis. Inpandig, niemand ziet het of heeft last van mijn decibellen. Op een ander moment los ik het ook weleens op door de finale van de Ouverture 1812 van Tsjaikovski ietwat hard – met koptelefoon op – af te spelen.

Aan al het voorgaande moest ik denken toen ik in de boekhandel dat boekje van Annie M.G. Schmidt opensloeg en onder andere onderstaand gedicht las. Een geestig, luchtig, maar uitermate (misschien wel een tikkeltje onbarmhartig) scherp geschreven gedicht. Met een boodschap die ieder kan invullen vanuit eigen referentiekader, ervaringen of associaties. En zo kon ik dat ook goed toepassen op onze situatie. Er zijn nu eenmaal van die dagen dat….

Sommige dagen

Er zijn nu eenmaal van die dagen
dat men de briefbesteller haat
en ’t wandelend publiek op straat
met stokken uit elkaar wil jagen.

Ik haat vandaag de groenteman
en alle wezens in het huis,
die nare kat van Kooi incluis
die het toch ook niet helpen kan.

Zo woedend ben ik anders nooit.
Wat gek. Wat zou dat nou toch wezen?
Ik ga een streeknovelle lezen
over een boer, die vredig hooit.

Ik haat de boer en ook de schrijver
en ook het hooi. Ik zou zo graag
mijn veertig vijanden vandaag
door ’t ijs zien zakken, in de vijver.

Maar zoiets wordt mij niet gegund:
Ze gaan niet alle veertig samen
op ’t ijs. En vast niet voor mijn ramen.
’t Is jammer, maar ’t gebeurt niet. Punt.

Komt het misschien door een hormoon
dat ik zo wrokkig ben vanbinnen
en marteldoden ga verzinnen
voor meneer Karels en zijn zoon?

Ik haat ze grondig en intens.
Maar ‘k weet het, morgen, na een brief
ben ik weer zonder wrok en grief,
heb ik de kat van Kooi weer lief
en ben ik weer een aardig mens.

Soms is het er een hele dag, maar vaak zijn het maar momenten en is het vlot weer weg. Dat zijn dan weer de momenten van de eerder beschreven wat meer rustig kalme moed. En ben ik weer voor even de vredig hooiende boer uit de streeknovelle.


Bronnen:

Schmidt, A.M.G. (2016). Als je moe bent en verkouden. Amsterdam, Querido.

http://www.rd.nl: ‘Ds. A.T. Vergunst geeft pastorale adviezen over rouwverwerking.’ Geraadpleegd op 13 februari 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s