#06 | Gedicht – Verweven

De afgelopen maanden heb ik verschillende gedichten geschreven. Veelal zijn gebeurtenissen, gedachten of uitspraken van de kinderen de inspiratiebron. In de één ligt een grotere diepte dan de ander.

Ik zocht naar manieren om mijn gedachten te beschrijven. In één van de vele boeken die ik over rouw en gemis leren dragen heb gelezen kwam bij anderen ook het schrijven naar voren. Gedachten ordenen of die ene gebeurtenis weer de revue laten passeren, waarmee je dan probeert iedere dag stapjes te maken om zo te leren aanvaarden, te begrijpen en te leren dragen wat nu allemaal is gebeurd. En dat is de ene dag een stap vooruit, maar er zitten ook stappen achteruit bij. Dit schrijven komt bij mij tot uiting in korte teksten en gedichten.

Het gedicht ‘verweven’ heb ik in september geschreven, maar daarvoor gingen mijn gedachten er al veel langer over. Het gemis en het verdriet zijn verweven in alle(daagse) dingen, zo formuleer ik het vaak. Soms in het kleine, soms in een ding of een herinnering waar dan een associatie op zit geplakt. En dat wordt niet minder, (zoals soms wordt gezegd zo merk ik op), maar juist meer. Hier in huis met veel tastbare herinneringen, maar vooral de warmte van een moeder in de rol van huismanager met haar warme aanwezigheid, die zó wordt gemist. Meer hoef ik niet te noemen, iedereen begrijpt dat. Maar hierin zit ook direct het verschil. Het verschil tussen ervaren, (lees: moeten inleven) en begrijpen.

Wij moeten het leren verweven. Ongetwijfeld zal ik daar nog wel eens over schrijven, maar het leren verweven van het gemis in de tijd, is vooral voor een kind o zo moeilijk en confronterend. En dan moet het soms tot de late avond duren voor dat het gevoel kan worden verwoord, omdat er eerst in het hoofd nog geweven moet worden. En dan, later dan bedtijd komt het eruit. Papa: “In de winkel waar we gistermiddag waren, liepen eigenlijk bijna helemaal geen vaders. Het waren allemaal mama’s met kinderen.” O, kind toch… Het weefgetouw draaide weer overuren:

verweven - onafgehecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s